dinsdag 13 september 2011

De raarste dingen die ooit gevonden zijn in een Humana kledingcontainer

Humana is een ontwikkelingsorganisatie en één van de grootste kledinginzamelaars van Nederland. Met de opbrengst uit de verkoop van de kledinginzameling en donaties steunt Humana duurzame ontwikkelingsprojecten in Afrika. Dagelijks ledigen de chauffeurs van Humana duizenden kilo’s kleding uit de containers die door heel Nederland geplaatst zijn. Er wordt echter meer dan alleen gebruikt textiel aan Humana gedoneerd...


Humana is in 1986 opgericht en pionierde in Nederland met de introductie van ondergrondse kledingcontainers. Nu met het behalen van het certificaat MVO prestatieladder op niveau 3 is Humana weer koploper. Toch is Humana met 25 jaar ervaring nog regelmatig verrast door wat er gevonden wordt in de kledingcontainers. Nummer 3 van vreemdste gevonden voorwerpen is een gedeelde plaats: zowel de varkenskop als de dode vos verdienen een vermelding. Op nummer twee: een pistool. Met stip op 1 staat echter een jongetje dat door zijn ouders aan de voeten naar beneden was getakeld om kleding te stelen. Gelukkig waren we er op tijd bij; met het jochie was niets aan de hand!

Iedereen heeft zich wel eens afgevraagd wat er met de ingezamelde kleding gebeurt, nadat het uit de container wordt gehaald. Daarom heeft Humana de route van uw oude T-shirt in beeld gebracht:http://www.humana.nl/dit-zijn-wij/route-van-jouw-t-shirt/.

Jaarlijks zamelt Humana meer dan 10 miljoen kilo kleding in. Acht van de tien kledingstukken wordt door iemand anders gedragen, bijvoorbeeld in Afrika.

Voor bedrijven die op zoek zijn naar een ‘project op maat’ om hun duurzaamheidsagenda een kloppend hart te geven, is Humana een toppartner. Humana investeert in projecten die zelfredzaamheid vergroten. Denk bijvoorbeeld aan microfinanciering en training voor boeren in Zambia, of vakonderwijs voor jongeren uit Malawi. Binnenkort gaat Humana zelfs een opleiding in duurzame energie aanbieden. Dat is hard nodig! Wist u bijvoorbeeld dat 89% van de plattelandsbevolking in Malawi geen toegang heeft tot elektriciteit? Als we samenwerken wordt dit geschiedenis.

Natuurlijk loopt Humana tegen hindernissen aan bij onze zoektocht naar duurzame partners om de projecten in Afrika te ondersteunen. Zo denken veel bedrijven dat overheadkosten het niet de moeite waard maken om samen te werken met een goed doel. Eén van onze krachten is dat we door de kledinginzameling eigen inkomsten hebben. Wanneer u een project steunt, bent u geen euro kwijt aan bijzaken.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Karen van Riel: zij vertelt u graag meer. U kunt haar bereiken via k.vanriel@humana.nl of 030-5659651. Dan vertelt ze gelijk wat er nog meer in de top 10 van vreemdste gevonden voorwerpen staat! Goed, nog twee dan: levende katjes en een zwerver.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten