dinsdag 25 oktober 2011

Lezers van 1.000.000 druppels partner De Oud Rotterdammer sturen duurzaamheid verhalen in van vroeger

Zuinig zijn met water was bij ons belangrijk, want anders kwam er een ponskaart als rekening van de Duinwaterleiding. Naast de gasmeter had je een watermeter. Regenwater opvangen voor de was en de auto wassen met slootwater. Bij tante in Driebergen was er regenwater, prachtig helder ook. Even koken en wij dronken het en het ging in een glazen fles in een kuil diep onder de grond.
Met auto's en motorfietsen werd kalmer gereden, dat spaarde veel brandstof. Bij 100 gas af en toe even los, rollen bij stoplichten in aantocht. Spaarlampen waren er niet, maar wel gezellige lichtjes van 20 watt of een centraal geplaatste goede leeslamp. De koelkast werd soms uitgezet en goed ingedeeld, want eieren en groenten gingen er niet in. Lekker hapje? Even halen! IJsje? De ijsboer kwam gezellig langs!
Je werd niet geleefd door reclames, want aan een goed milieu werd nog niet verdiend. Vliegtuigen braakten geen kerosine uit en elektrische auto's had de bakker of zo en geen hybridetoestanden die opgefokt kapitalen kostten qua productie en milieuvervuiling door maken van accu en boordcomputers en absurde reclamekosten.
Mensen hoefden voor die zaken niet krom te liggen en konden ongehinderd een sigaartje in de tuin, op het balkon of het portiek roken.

Robert van Kesteren
www.deoudrotterdammer.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten