donderdag 27 oktober 2011

Max Havelaar nieuwe partner 1.000.000 druppels in de Fair Trade Week

Donderdag 27 oktober start de 5e editie van de landelijke Fairtrade Week en zetten ruim 3000 supermarkten en winkels hun Fairtrade assortiment in de schijnwerpers. ‘Zet Fairtrade producten op je boodschappenlijstje' is de oproep van Stichting Max Havelaar, de organisator van de jaarlijkse Fairtrade Week die plaatsvindt van 27 oktober t/m 6 november 2011.

De hele week staan Fairtrade producten centraal: in supermarkten, bedrijfsrestaurants, op hogescholen en universiteiten. Op donderdag 27 oktober geeft de Rotterdamse wethouder Korrie Louwes officieel het startschot van de Fairtrade Week 2011. Deze aftrap vindt plaats tijdens de Max Havelaar Lecture op de Erasmus Universiteit in Rotterdam en staat in het teken van ‘Klimaat & Fairtrade'.

Fairtrade boodschappenlijstje
Uit een enquête van onderzoeksbureau Q&A blijkt dat 93% van de Nederlanders soms tot vaak een boodschappenlijstje gebruikt in de supermarkt. Terwijl de meeste Nederlanders de voorkeur geven aan een handgeschreven briefje, komt de smartphone op de tweede plaats. Vooral mannen gebruiken hun telefoon als lijstje tijdens de dagelijkse boodschappen. Door Fairtrade producten op je boodschappenlijstje te zetten, koop je naast (h)eerlijke producten ook een betere wereld. Fairtrade producten komen uit meer dan 60 ontwikkelingslanden en worden geproduceerd door 1,5 miljoen boeren. Dankzij Fairtrade ontvangen zij een eerlijke prijs waarmee zij zelf kunnen investeren in een betere toekomst en een schoner milieu. Fairtrade producten herken je aan het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade.

Fairtrade acties
Floortje Dessing, ambassadeur van Stichting Max Havelaar, heeft speciaal voor de Fairtrade Week een radiospot opgenomen waarin zij oproept om tijdens de dagelijkse boodschappen te kiezen voor Fairtrade producten. Daarnaast heeft Stichting Max Havelaar dit jaar voor het eerst samen met Albert Heijn, Jumbo, PLUS en Lidl een speciale Fairtrade actiefolder ontwikkeld met Fairtrade productaanbiedingen. Deze folder valt vanaf 31 oktober bij twee miljoen huishoudens op de mat.

Agenda Fairtrade Week 2011
27 oktober Opening Fairtrade Week/ Max Havelaar Lecture
27 oktober Uitreiking Fairtrade Gemeente titel Schijndel
28 oktober Lancering Fairtrade Verlanglijstje
29 oktober Fairtrade bijlage bij Trouw
29 oktober Uitreiking Fairtrade Gemeente titel De Bilt
1 november Fairtrade acties in bedrijfsrestaurants, zie fairtradeatwork.nl
1 november Uitreiking Gouden Dienblad tijdens Fairtrade@Work
1 november Fairtrade kookworkshop Ron Blaauw
2 november Uitreiking Gouden Dienblad tijdens Fairtrade@School
2 november Fair4You-event door Van Hall Larenstein en de WUR
3 november Fairtrade Speech Wedstrijd door de Max Havelaar Academie
4 november Uitreiking eerste Fairtrade Restaurant Titel
4 november Uitreiking Fairtrade Gemeente titel Gouda

Max Havelaar keurmerk
Stichting Max Havelaar is de organisator van de Fairtrade Week en eigenaar van het Fairtrade keurmerk in Nederland. Dit keurmerk, in Nederland beter bekend als Max Havelaar, heeft een focus op kansarme boeren in ontwikkelingslanden. Om armoede aan te pakken en boeren een eerlijke kans op ontwikkeling te geven, zijn er naast strenge sociale- en milieucriteria ook criteria opgenomen waardoor boeren minimaal een kostendekkende prijs en een premie ontvangen. Het keurmerk is in Nederland te vinden op 1700 producten zoals koffie, thee, chocolade, ijs, bananen, bloemen en wijn die geleverd worden door meer dan 130 bedrijven. Fairtrade komt ten goede aan ruim 6 miljoen mensen in ontwikkelingslanden.

www.fairtradeweek.nl
www.maxhavelaar.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten