woensdag 21 maart 2012

Per generatie neemt de aandacht voor milieu af

Jongeren zijn steeds minder geïnteresseerd in 'groen'. Die trend was al zichtbaar in Nederland en doet zich ook voor in de Verenigde Staten, zo blijkt uit onderzoek. Slechts een vijfde van de Amerikaanse tieners voelt zich persoonlijk betrokken bij de strijd tegen vervuiling. De generatie van de babyboomers kregen in hun tienertijd dezelfde vraag voorgelegd en kwamen destijds uit op 33 procent, wat aanzienlijk hoger is dan de 25 procent van de puberende generatie X (geboren tussen 1960 en 1980).

"Schokkend", noemt hoogleraar psychologie Jean Twenge van de San Diego State University de resultaten van het onderzoek dat deze maand is gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology. "We hebben het idee dat we steeds beter mensen bereiken, maar vergeleken met vroeger is dat niet zo."

De onderzoekers vergeleken de resultaten van 40 jaar vraaggesprekken met jongeren. Zij zagen de zorgen over het milieu per generatie afnemen. Ook tonen jongeren steeds minder interesse in politiek en sociaal maatschappelijke problemen.

Milieuwetenschapper Mark Potosnak van de DePaul University in Chicago signaleert 'vermoeidheid' bij zijn studenten als het over het milieu gaat. Dat wijdt hij vooral aan de hoog oplopende discussies tussen 'klimaatalarmisten' en 'ontkenners'. "Het is als armoede in een ander land. Je ziet het beeld zo vaak, dat je er aan went."

In Nederland concludeerden eerder al de Universiteit van Amsterdam en onderzoeksbureau Motivaction dat de betrokkenheid van de jeugd bij milieuvervuiling afneemt. Het verhitte klimaatdebat wordt niet als oorzaak genoemd. De Universiteit van Amsterdam wijst op het geringe aantal uren dat de jeugd in de natuur doorbrengt. Motivaction spreekt van de 'grenzeloze generatie' die minder maatschappijkritisch is en meer bezig is met de B.V. Ik.

bron: www.trouw.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten