maandag 26 september 2011

Duurzaamheid in de keten bij Hutten Catering

De ESBL bacterie, overmatig antibioticagebruik in de pluimveesector, de EHEC bacterie, gebruik van schadelijke additieven en megastallen. Slechts enkele problemen uit de voedselindustrie die de afgelopen tijd in de media verschenen. Dit maakt duidelijk dat van een cateraar als Hutten een duurzaam en verantwoord product gevraagd wordt.

Maar hoe ga je dat als cateraar organiseren? Het gemakkelijkst is producten aan te bieden met een duurzaamheidskeurmerk, zoals EKO (biologisch) of Max Havelaar (fairtrade). Ongeveer twee jaar geleden merkten we bij Hutten dat dit niet genoeg was en dat we ook hier kunnen toevoegen. Deze producten zijn immers 40 tot 400% duurder, terwijl ook steeds vaker de vraag gesteld wordt of bijvoorbeeld biologisch nu de oplossing is voor de duurzaamheidsproblematiek. Biologisch let bijvoorbeeld niet of minder of werknemersrechten, terwijl Max Havelaar weer minder let op mogelijke schade aan het milieu. We gingen op zoek naar een duurzaamheidsoplossing die antwoord biedt op de huidige problemen in de voedselindustrie en kwamen met De Guijt, een verbastering van het oud-Brabantse ‘de geut’, wat keukentje betekent. Samen met voedseldeskundigen, biologen, (Z)LTO, dierenartsen, People-4-Earth en het Platform Verduurzaming Voedsel ontwikkelden we een interne certificering met 29 producteisen die borgen dat producten lekker, duurzaam, gezond, vers en ambachtelijk zijn.
Met deze certificering maakten we een scan van al onze producten. Dit doen we met het doel in 2012 ieder product verantwoord te kunnen noemen. Daarna zijn we buiten onze organisatie gaan kijken naar het transparant maken van de keten. Van ieder product exact weten waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt, dat is het idee. Een kostbaar en tijdsrovend proces, dat mag duidelijk zijn. We zijn in onze keten organisaties en producten gaan selecteren die kunnen en willen voldoen aan de strenge De Guijt eisen. Dit betekent onder andere dat we onze voedselketens korter maken. Onze directe leveranciers kopen dus meer en meer direct in bij de boer, kweker of tuinders. Dit heeft verschillende voordelen. Allereerst zorgen kortere ketens voor lagere prijzen, verse producten en minder CO2-uitstoot door transport. Daarnaast kunnen we bij de verkoop exact vertellen hoe een product tot stand kwam en bij problemen zoals een ESBL bacterie kunnen we hier direct met de boer en de gast over communiceren. Dat is de belangrijkste eerste stap die we gezet hebben in het verduurzamen van het assortiment. Daarnaast stelden we o.a. voedseldeskundigen aan om het gebruik van schadelijke toevoegingen tegen te gaan, gaan we in samenwerking met het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) op zoek naar nóg een duurzaamheidsslag bij onze boeren, kwekers en tuinders en behaalden we het MVO Prestatieladder certificaat om meer lading te geven aan het De Guijt proces. Meer over het assortiment van De Guijt is te lezen op www.de-guijt.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten